Sortim d’un any amb rareses i quotidianitats que ens mantenen vius. Res canvia si res canvia, em deia en una aquarel·la personalitzada la meva amiga periodista i artista Judit Binefa @pigmentlettering. Gràcies Judit. I tot ha canviat perquè hi ha gent que inventa motius perquè així sigui. Han passat moltes coses…
A Comunicant hem conegut motius nous per comunicar, motius intensos com el de la Marta Gubau, una dona que ha canviat de cor i n’ha escrit un llibre per explicar-ho: “Tenim un cor per a tu” (Pagès Editors). En menys d’una setmana es feia una segona edició d’aquest volum, escrit a quatre mans amb la comunicadora lleidatana Mariona Visa. No us sembla sorprenent? O la Remei Capitan, fundadora d’Agraïments, que organitza cerimònies d’homenatge a la vida, quina missió més delicada i a la vegada, més ben acollida.
Seguim bevent cervesa San Miguel per amor al riu Segre, mantenim la lluna de mel amb els Alemany d’Os de Balaguer, anem de museus amb la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, ballem amb el festival Dansàneu, el certamen de dansa urbana internacional The Best On i l’escola de dansa Dancescape!, anem de concerts amb l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, el Musiquem Lleida, el No Surrender Festival, el pianista i compositor David Pradas, el cantautor Joan Blau o el Festival de Pàsqua de Cervera o l’agrupació resident a l’Auditori Enric Granados LleidArt Ensemble, entre altres.
Hem conegut bufons i pallassos d’arreu del món amb el BUUUF!!!, hem gaudit de la cultura transversal i transformadora de Cervera Capital de la Cultura Catalana i també hem tingut experiències de cine amb el festival de cinema fantàstic Galacticat, -terroríficament genial- de la mà del militant Circuït Urgellenc. Col·laborem amb projectes de l’Acadèmia del Cinema Català, amb els Premis Gaudí de cinema o el Docs Barcelona, del qual en som l’agència de clipping, a l’igual que dels Premis Nacionals de Cultura del Consell Nacional de Cultura i de les Arts (ConCa).
Seguim fent neteja amb Ilerda Serveis, construïm amb Rafart, Arquitectura i Urbanisme i ens reconfortem amb el gran equip humà i professional d’Orum Center, psicòlegs i sobretot amics, amb Xavier Amat com el nostre e-terapeuta de capçalera.
Ens agrada transmetre la mirada social de Fundació Aspros, els projectes amb valor afegit com els de l’empresa d’Almacelles Elixirs de Ponent, sumem família amb l’Associació de l’Empresa Familiar, acompanyem l’associació Salut Mental Ponent en la seva tasca de divulgació d’una salut mental en positiu i fem d’altaveu de la Vall Fosca, a través del seu Museu Hidroelèctric de Capdella.
Petits i grans projectes, per citar-ne alguns, que ens porten aquí i allà. Però sempre que ens vegeu penseu que darrere nostre hi ha una persona que vetlla pel nostre estilisme: la Sònia Morell, de T’he Trobat, que ens ajuda a treballar la comunicació no verbal i a potenciar la marca personal dels nostres clients.
Però per damunt de tot, per nosaltres, segueix vigent el mateix paradigma comunicatiu que apunta a un nou humanisme de les coses. El més esperançador és que la dimensió d’aquesta nova vella manera d’entendre el món, ja no és individual. També empresarial, comunitària i menys íntima que abans. Expressar emocions pot significar una storie amb milions de visualitzacions i això, agradi o no, en bona part és degut a la democratització de les plataformes de comunicació. Les xarxes socials ens han empès a exterioritzar, millor o pitjor, com és la nostra vida. Més enllà del postureig nociu de la falsa felicitat imposada per un clic, hi ha vida. Vida privada. Allí on es teixeix tot el relat que comunicarem després al món.
Perquè la fortalesa radica en el vincle d’un amb l’altre, de l’altre amb l’un. Tant de bo aquesta idea fos transversal en la política, que sembla més l’art de la guerra que de la pau. Una diplomàcia inexistent per falta de savis i sobrat d’interessos massa obscurs que ens deixen indefensos.
Després d’una cua d’any empatxada de l’habitual consumisme, entrem en un 2020 esperançador. Creiem en un nou humanisme de les coses que hem volgut traslladar des de fa temps a tots els atributs de la nostra comunicació. Ja no n’hi ha prou amb explicar què fan les empreses, les persones que hi ha al capdavant volen explicar per què ho fan així. Els consultors en diuen missió, visió i valors, nosaltres, a Comunicant, en diem ‘ànima’, sense consultar a ningú.
Encarem 2020 amb sentit comú i confiança i sobretot amb la certesa de ser feliços cada matí quan obrim la porta del despatx, fem el primer cafè i emprenem la conversa per fer créixer les vostres.
Gràcies als que hi sou, als que hi sereu i als que hi heu sigut. Sou la nostra comunitat, la nostra inspiració i la raó per la qual cada dia la Mireia, la Berta, la Paula, el David i l’Ariadna teixim històries d’empresa, fem emergir talents ocults, propiciem la trobada entre periodistes i projectes i en definitiva, fem circular la mirada cap a les persones que fan coses. Coses que mouen el món.
Comunicant | Bona Premsa,
Un 2020 per una comunicació més humana
Berta Palau